Dabisks D3 vitamīns kauliem un imūnsistēmai
Kapsulas ar D3 vitamīnu, kas izšķīdināts aukstā spieduma olīveļļā. D3 vitamīns veicina normālu imūnsistēmas darbību, palīdz uzturēt kaulu un zobu veselību, kā arī normālu muskuļu darbību. Nepieciešams bērnu kaulu normālai augšanai un attīstībai.
- „Pērlītes”, kas satur 20 µg (800 IU) D3 vitamīna
- Dabīgas izcelsmes D3 vitamīns no lanolīna.
- Lai nodrošinātu optimālu biopieejamību, taukos šķīstošs D3 vitamīns ir izšķīdināts aukstā spieduma olīveļļā kapsulās
- D vitamīns palīdz uzturēt kaulu, zobu un muskuļu veselību
- D vitamīns veicina kalcija un normālu uzsūkšanos un izmantošanu
- D vitamīns nepieciešams šūnu dalīšanās procesam
- Higiēnisks blisteriepakojums aizsargā kapsulas no gaisa iedarbības
- Ražots Dānijā, ievērojot stingrās kvalitātes un dokumentācijas prasības, kas ir izvirzītas farmaceitisko preparātu ražošanai
D-Pearls 20 µg
Sastāvs 1 kapsulā: | % NRV* | ||
---|---|---|---|
D3 vitamīns (holekalciferols) | 20 µg | 400% |
* NRV = uzturvielu atsauces vērtība.
Fakti par produktu
Devas un lietošana:
Pieaugušajiem: 1 kapsula dienā maltītes laikā vai pēc ārsta norādījumiem.
Kapsulu norīt veselu vai sakošļāt.
Ieteicams lietot rudenī, ziemā un pavasarī, kā arī jebkurā gadalaikā cilvēkiem, kuri maz uzturas saulē.
Bērniem no 2 gadu vecuma: 1 kapsula katru otro dienu vai pēc ārsta norādījumiem.
Nepārsniegt ieteicamo diennakts devu.
Neizmantot uztura bagātinātāju kā pilnvērtīga un sabalansēta uztura un veselīga dzīvesveida aizvietotāju.
Sastāvdaļas:
Apjoma palielinātājs: olīveļļa.
Kapsulas apvalks: želatīns.
Mitrumuzturētāji: glicerīns, destilēts ūdens.
Dabīgas izcelsmes D3 vitamīns (holekalciferols) no lanolīna.
Uzglabāšana:
Uzglabāt istabas temperatūrā, bērniem nepieejamās vietās. Sargāt no tiešiem saules stariem. Derīguma termiņš norādīts uz kastītes un blisteriepakojuma.
Grūtniecēm un barojošām mātēm, kā arī cilvēkiem, kuri lieto medikamentus, pirms uztura bagātinātāju lietošanas jākonsultējas ar ārstu.
Kas ir D-Pearls?
D-Pearls ir mīkstās želatīna kapsulas, kas satur 20 µg D3 vitamīna. Kapsulas var viegli norīt, pateicoties to nelielajam izmēram. D vitamīns ir izšķīdināts aukstā spieduma olīveļļā, jo tas ir taukos šķīstošs.
Kas ir D vitamīns?
Līdzīgi kā citi vitamīni, arī D vitamīns spēlē būtisku lomu mūsu veselības uzturēšanā. Pastāv vairāki D vitamīna veidi, bet praktiskā nozīme ir vitamīnam D2 (ergokalciferols) un D3 vitamīnam (holekalciferols). D3 vitamīns tiek sintezēts ādā no holesterīna pietiekama saules gaismas daudzuma vai līdzīga veida ultravioletā starojuma iedarbībā. Saules gaisma ir efektīvs D vitamīna avots, bet tikai tad, kad saule ir augstu debesīs. Latvijas platuma grādos saules starojuma intensitāte ir pietiekama šī vitamīna veidošanai tikai vasaras mēnešos. Šādu klimatisko apstākļu dēļ ļoti daudziem iedzīvotājiem novēro D vitamīna trūkumu organismā gandrīz visa gada garumā.
D2 vitamīns nonāk organismā tikai ar pārtiku. Tas veidojas dažās sēnēs un augos, kad tie ir pakļauti ultravioletā starojuma ietekmei. Lai vitamīni D2 un D3 kļūstu bioloģiski aktīvi, tiem nepieciešama aktivizēšana aknās un nierēs. Agrāk zinātnieki uzskatīja, ka abas D vitamīna formas organismā darbojas ar vienādu efektivitāti. Tomēr pēdējos gados veikti pētījumi liecina, ka gadījumos, kad jāpaaugstina D vitamīna līmenis asinīs, D3 vitamīna lietošana šim nolūkam salīdzinot ar D2 vitamīnu ir par 56-87% efektivāka (atkarībā no mērīšanas metodes). Turklāt D3 vitamīns glabājas taukaudos trīs reizes efektīvāk nekā D2 vitamīns.*
* Heaney RP, et al. Vitamin D3 Is More Potent Than Vitamin D2 in Humans. J Clin Endocrinol Metab 2010.
Bērniem un aprūpes namu iemītniekiem nepieciešams vairāk D vitamīna, nekā citām iedzīvotāju kategorijām.
D vitamīnam ir vairākas svarīgas funkcijas organismā. Zinātniskie pētījumi liecina, ka šis vitamīns palīdz nodrošināt:
- Normālu šūnu dalīšanos
- Zobu un kaulu veselību
- Normālu kalcija un fosfora uzsūkšanos un izmantošanu
- Normālu muskuļu un imūnsistēmas darbību
Labi D vitamīna avoti uzturā
Daļēji D vitamīnu var uzņemt ar uzturu. Šo vitamīnu lielā daudzumā satur šādi pārtikas produkti:
- treknās zivis (siļķe, lasis, sardīnes)
- mencu aknas
- jūras veltes (austeres, garneles)
- olas dzeltenums
- žāvētas šitaki sēnes
- avokado
D vitamīna preparātus parasti iesaka:
- bērniem no 0 līdz 2 gadiem (D vitamīns pilienu veidā)
- grūtniecēm
- cilvēkiem, kas reti iziet ārā vai izvairās no saules gaismas
- cilvēkiem, kas vecāki par 70 gadiem
- aprūpes namu iemītniekiem un invalīdiem
- bērniem un pieaugušajiem ar tumšu ādu
- bērniem un pieaugušajiem, kuri vasarā valkā drēbes, kas pilnībā aizsedz ādu
- cilvēkiem ar paaugstinātu osteoporozes risku, neatkarīgi no vecuma
Kā uzzināt savu D vitamīna līmeni?
Noteikt savu D vitamīna līmeni var ar īpašas analīzes palīdzību, ņemot asinis no vēnas (25-(OH)D). Šādu analīzi var nodot, griežoties tieši kādā no pilsētas laboratorijām vai pie sava ģimenes ārsta. No analīžu rezultātu izdrukas jūs uzzināsiet, vai jums nedraud D vitamīna nepietiekamība:
Deficīts: < 10 ng/ml
Nepietiekams līmenis: 10 - 30 ng/ml
Pietiekams līmenis: 30 - 100 ng/ml
Toksisks līmenis > 100 ng/ml
> = vairāk nekā
< = mazāk nekā
Mērvienības
Latvijā D vitamīna līmeni parasti nosaka nanogramos uz mililitru (ng/ml). Dažās citās valstīs šī vitamīna daudzumu organismā izsaka nanomolos uz litru (nmol/l).
1 nmol/l = 0,4 ng/ml
Ja nav sūdzību par veselību, tad nav arī neatliekamas vajadzības noteikt D vitamīna līmeni asinīs. Tomēr šādu analīzi ir ieteicams nodot atsevišķām cilvēku grupām. Pirmkārt, tiem, kas maz uzturas saulē un nelieto uzturā produktus ar augstu D vitamīna saturu (piemēram, treknās zivis). Turklāt jāņem vērā, ka dažu zāļu lietošana var negatīvi ietekmēt D vitamīna uzsūkšanos. Citi faktori, kas izraisa D vitamīna trūkumu, ir vairākas saslimšanas, kā arī liels liekais svars (ķermeņa masas indekss no 34 vienībām un vairāk). Ļoti korpulentiem cilvēkiem D vitamīns nogulsnējas taukaudos un nenonāk asinīs vajadzīgajā daudzumā.
Oficiālās veselīguma norādes
Oficiālās veselīguma norādes
EFSA (Eiropas Pārtikas nekaitīguma iestāde) ir novērtējusi pierādījumus, kas pamato D vitamīna saturu produktā, un apstiprinājusi šādas veselīguma norādes:
· Veicina kalcija un fosfora normālu uzsūkšanos/izmantošanu;
· Palīdz uzturēt normālu kalcija līmeni asinīs;
· Palīdz uzturēt kaulu veselību;
· Palīdz uzturēt normālu muskuļu darbību;
· Palīdz uzturēt zobu veselību;
· Veicina normālu imūnsistēmas darbību;
· Nepieciešams šūnu dalīšanās procesam;
· D vitamīns samazina risku nokrist, jo tas ietekmē nestabilu stāju un muskuļu vājumu. Vīriešiem un sievietēm no 60 gadu vecuma nokrišana ir riska faktors kaulu lūzumiem (14. panta 1. punkta a) apakšpunkts).
Uztura bagātinātājs |
---|
UZTURA BAGĀTINĀTĀJS NEAIZSTĀJ PILNVĒRTĪGU UN SABALANSĒTU UZTURU
|